25.03.2016 15:58
Moldova trece la ora de vară
În noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi mai puţin. În ultima duminică a lunii, 27 martie, Moldova trece oficial la ora de vară, iar acele ceasornicelor vor fi mutate cu o oră înainte, la ora 02:00.
Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00.
Scopul este de a beneficia pe deplin de durata în creştere a zilei şi de a reduce consumul de energie electrică. Potrivit experţilor, oamenii au nevoie de o perioadă de adaptare la ora de vară.
Ziua de 27 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore din această cauză. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.
Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2.
Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.
Medicii sunt de părere că "mutarea acelor ceasornicului" are un efect negativ asupra sănătăţii. A fost descoperită chiar o boală nouă - desincronoza - care generează depresii, crize de hipertonie şi infarct. În unele state europene au fost iniţiate discuţii despre anularea trecerii la ora de vară şi de iarnă. Mai mult, parlamentele mai multor ţări au primit spre examinare proiecte de lege, dar acestea au fost respinse.