31.05.2014 11:21
Viață nouă pentru telefericul de la Buiucani
Stația teleferică din Chisinău ar putea deveni din nou o zonă de atracție pentru moldoveni. După două decenii de cînd telefericul nu mai funcționează, s-a găsit un om de afaceri din Moldova, care este dispus să investească aproape două millione de euro pentru repararea mijlocului de transport și amenajarea terenului din preajma lui.
Potențialul investitor, Serghei Ciobanu este patronul unui club de hochei din Moldova. Tot el a deschis patinuarele din centrul Capitalei, Bălți și Tiraspol. Conform planului de renovare, sunt planificate amenajarea a două pârtii de schi, construcția magazinelor cu echipament special, și a cafenelelor. De asemenea, telefericul va avea două cabine cu o capacitate de transportare a câte 32 de persoane. Investitorul planifică să-si acopere cheltuielele în cel mult un an, datorită faptului că prețul pentru o călătorie pentru maturi va fi pînă la 50 de lei.
Uitați-vă prin jur ce priveliște frumoasă și dacă lucrează telefericul, se coboară sâmbăta, duminica, la sărbători, toți copiii se coboară în vale, se urcă sus și toată panorama orașului e pe palme.
Dacă în Moldova nu este așa ceva, înseamnă că este foarte rezonabil de a investi aici noi trebuie să facem față lucrurilor ca să ne dezvoltăm la noi în țară și să nu îmblăm cu mâna întinsă
În prezent, responsabili de gestiunea fenicularului sunt reprezentanții Regiei Transport Electric. Iar atracția turistică de cîndva, telefericul, se află acum într-o stare deplorabilă, este vandalizat și a devenit o gunoiște. Pentru a schimba această situație, în 2010 Consiliul Municipal a luat decizia de a forma un parteneriat public-privat dintre un agent economic și Regia Transport Electric.
Gheorghe MORGOCI: "Astăzi obiectul se găsește într-o stare deplorabilă, pentru a reanima proiectul este nevoie de investiții, de surse financiare, și nu mici. Din anul 1992 el nefiind exploatat până astăzi, a fost supus diferitor furturi, diferitor deteriorări".
Telefericul ce făcea legătura dintre străzile Calea Ieşilor şi Nicolae Costin din sectorul Buiucani al Capitalei a fost construit în anul 1982 de către un grup de arhitecți din Moldova și din Georgia. Ideea și planul proiectului îi aparține arhitectului Nicon Zaporojan.
Nicon ZAPOROJAN: "Am vrut să-i ajungem pe Tibilisi și alte orașe care aveau în circuitul său așa fel de transport. Colina depășește undeva 70-90 de metri, cădere de relief și de aceea cetățenii din Buiucani aveau tot dreptul la odihnă din preajma parcurilor La Izvor cu lacurile și cu peisajul inedit al acestui teritoriu".
Locuitorii din zona respectivă, își amintesc cu nostalgie de timpurile cînd se deplasau cu acest mijloc de transport și ar fi bucuroși ca acesta să funcționeze din nou.
"Eu am mers cu telefericul. Am patru copii adoptați și cu toți patru veneam aici. Acum ei au cite 40-35 de ani și vă spun că, îmi doresc ca și nepoții mei pe acest teleferic să se plimbe".
"Chiar eu singur m-am gândit, să avut și eu 1 milion și ceva de euro investeam eu singur în chestia aia".
"În copilărie ați avut ocazia să călătoriți cu dînsul? Da, eu chiar aveam 3 anișori, trăiam mai la vale puțin, fugeam de acasă și chiar toată ziua eram aici".
Investitorul susține că a depus pachetul de documente la Primărie în luna februarie, dar deocamdată nu are un răspuns oficial. Din acest motiv, tehnica și echipamentul necesar pentru renovarea obiectului turistic, nu pot fi aduse în țară. Dacă, totuși, municipalitatea va accepta proiectul, lucrările de renovare vor dura aproximativ un an.