28.11.2016 11:31
Viceministrul, despre reformele pentru persoanele cu nevoi speciale
Persoanele cu dezabilități se află în vizorul Ministerului de resort, care la 1 ianuarie intenționează să implementeze Planul de acțiuni pentru susținerea lor în 2017-2020.
Reamintim că Curtea Constituțională a adoptat la 17 noiembrie decizia, potrivit căreia persoanele cu nevoi speciale care suferă de tulburări mintale își pot apăra drepturile în instanță fără medierea reprezentanților organelor de tutelă sau a altor instituții de supraveghere. De asemenea, CC a decis să se revizuiască prevederile Codului civil, care prevăd restricționarea dreptului la apărarea onoarei și demnității pentru această categorie de populație. Activiști pentru drepturile omului și avocații Asociației „Promo-LEX” au calificat decizia în cauză drept „un precedent pozitiv pentru întregul sistem de protecție socială a persoanelor cu nevoi speciale”.
Documentul dezbătut la nivelul autorităților centrale și locale, precum și de societatea civilă, prevede un șir de reforme. Detaliile vor fi oferite în cadrul conferinței de presă, prilejuite de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dezabilități, a declarat viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Anastasia Oceretnîi, relatează NOI.md.
Viceministrul a menționat că, deși Ziua Internațională a Persoanelor cu Dezabilități este marcată pe 3 decembrie, conferința de presă va avea loc mai devreme, pentru a familiariza populația cu viitoarele reforme. Guvernul lucrează, în special, la un program social de integrare a persoanelor cu handicap. Potrivit dnei Anstasia Oceretnîi, această inițiativa este foarte importantă în condițiile, în care se solicită un mecanism unic pentru distribuirea responsabilităților autorităților centrale, locale și ale societății civile în toate sferele, în care persoane din grupurile social-vulnerabile necesită sprijin - în domeniul sănătății, protecției sociale, educației, accesibilității infrastructurii etc.
„Sîntem interesați ca persoanele cu dezabilități să aibă acces la toate obiectele și serviciile de infrastructură în aceeași măsură, ca și toți ceilalți oameni. Acest lucru este în conformitate cu Convenția ONU privind protecția drepturilor omului, pe care noi am ratificat-o, alături de majoritatea țărilor”, a menționat Anastasia Oceretnîi.
Viceministrul a acordat o atenție deosebită activității Consiliul Naţional pentru Determinarea Dezabilității şi Capacităţii de Muncă, care se prevede să fie reformat. „Am organizat o mulțime de consultări cu autoritățile și societatea civilă, în urma cărora am ajuns la concluzia că mecanismul de stabilire a dezabilităților trebuie să fie definitivat, iar personalul medical din domeniu urmează să fie instruit pentru a se familiariza cu noile reguli de munca. De asemenea, preconizăm să finalizăm către anul viitor reglementul pentru restructurarea instituțiilor medicale, în care se află oamenii cu necesități speciale, care suferă de tulburări psihice. Ei vor beneficia de mai multe oportunități pentru a se integra în societate”, s-a arătat convinsă reprezentanta Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
SURSA