28.09.2016 10:15
Un angajat al ANSA, pasibil de închisoare pentru contrabandă din Turcia şi Ucraina
Şapte persoane au fost reţinute, fiind suspectate de contrabandă cu produse alimentare, cu înlocuirea țării de origine.
În total, în dosarul privind contrabanda de produse alimentare, eliberarea şi obţinerea certificatelor fitosanitare ilegale au fost reţinute şapte persoane. După cum a explicat reprezentantul PCCOCS, ei au fost plasaţi în arest la domiciliu pentru 72 de ore, după care va fi examinată chestiunea privind prelungirea termenului de arest preventiv. Ei sînt pasibili de pînă la 10 ani de închisoare.
Tot în acest an a fost deconspirată o schemă de reexport a mărfurilor poloneze în Rusia cu certificate fitosanitare moldoveneşti. Atunci ancheta a constatat că costul unui certificat a constituit aproximativ 25 de mii de lei. Ele erau eliberate mai multor furnizori, îndeosebi polonezi, care voiau să ascundă originea autentică a mărfurilor.
Cea reţinuţi sînt suspectaţi că transportau struguri turceşti şi zahăr ucrainean în Moldova, unde, cu medierea unui colaborator al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), înlocuiau ţara de origine a mărfurilor, comunică NOI.md.
Primul lot de produse de contrabandă a fost reţinut de angajații grupului mobil al Serviciului Vamal, cînd un camion cu 20 de tone de zahăr ucrainean circula spre punctele de desfacere. Şoferul camionului a fost rugat să prezinte actele de provenienţă a mărfii şi s-a constatat că lotul de zahăr a fost reperfectat ilegal pe numele unui producător moldovean.
După cum a relatat la conferinţa de presă de astăzi, 28 septembrie, Valeriu Bodean, reprezentant al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), în reperfectarea mărfii a fost implicat un angajat al ANSA, care a fost plasat în arest la domiciliu. El i-a ajutat pe contrabandişti să obţină certificate fitosanitare moldoveneşti pentru lotul de zahăr, al cărui preţ de piaţă depăşeşte 250 de mii de lei.
Vameşii au reuşit, de asemenea, să preîntîmpine comercializarea strugurilor turceşti sub marcă moldovenească. În substituirea ţării de origine este implicat și reprezentantul menţionat al ANSA. În cadrul acţiunilor operative a fost confiscat un lot de 20 de tone de struguri, care ulterior a fost expediat în Rusia. Vameşii ruşi însă au rebutat marfa, din cauza depistării în aceasta a unei varietăţi de virus al strugurilor. Marfa a fost expediată înapoi şi la intrarea în Moldova lotul a fost confiscat. Costul total al mărfii a depăşit 14 mii de dolari.