15.09.2015 14:54

Ziua vinului: sărbătoare în timpul ciumei

Dacă Ziua națională a vinului se va desfășura, ea va fi asemeni unei sărbători în timpul ciumei. Și aceasta pentru că vinificatorii încă nu au reușit să își revină de pe urma embagoului impus de către Rusia. Depozitele rămân a fi pline cu producție, iar lumina la căpătul tunelului pare a nu se vedea.

Astfel, vinificatorii au venit cu o inițiativă către Ministerul Agriculturii de a anula desfășurarea zilei vinului din acest an, în semn de solidaritate față de protestatarii din PMAN. Nu au chef de sărbătoare nici însăși vinificatorii. Vice-directorul companiei vinicole ”Lion Gri” Nelly Sonic a povestit pentru MBC cauza anulării sărbătoarii naționale.

”Festivalul Vinului - este atunci când totul este bine, atunci când există o piață de desfacere bună, iar vinul este așteptat și droit, - a spus ea. - Sărbătorea în timpul ciumei- nu este o sărbătoare. Pentru mine, este o durere să văd oamenii sunt flămânzi și mințiți. Compania noastră nu a fost susținută în nici un mod. În aceste condiții, ziua vinului poate fi un prilej bun pentru a câștiga ceva bani și a oferi angajaților salariul”.

În străinătate, în special în piețele non-tradiționale pentru Republica Moldova, vinurile autohtone sunt acceptate cu greu din cauza concurenței mari. Conform datelor oferite de către Oficiului Național al viei și vinurilor, 70% din totalul de vin exportat era orientat spre piața din CSI și, în cea mai mare măsură, spre Rusia.

Compania Lion Gri a lucrat asupra diversificării pieței de desfacere. Acum produsele acestora sunt exportate în 23 de țări. Dar cota Rusiei rămâne a fi ridicată - aproximativ 40-45%. Din cauza noilor restricții, în depozitele companii rămân în jur de 6 mii de tone de vin. Aceasta, în pofida faptului că calitatea băuturii este confirmată de numeroase premii.

”Noi nu am uitat de rănile pe care le-am primit în urma embargoului impus de către Rusia, - continuă Nelly Sonic. – Pierderile nu au fost recompensate în nici un mod de către guvern. Înainte erau 380 de companii. Acum au mai rămas doar 15.

În același timp, autoritățile consideră că protestele și situația deplorabilă în care se află acum vinificatorii nu este un motiv temeinic de a nu organiza această sărbătoare.

Prim-ministrul Valeriu Streleț a declarat că ziua vinului este una dintre cele mai importante sărbători naționale. El a propus protestatarilor să părăsească pe durata evenimentului PMAN.

Reamintim că Ziua Națională a vinului urma să fie sărbătorită pe date de 3 și 4 octombrie. Decizia definitivă privind soarta acestui eveniment urmează să fie luată în scurt timp.

Comentarii